/assets/img/placeholder-select.nl-NL.svg

Gedrag of probleemgedrag?

Heeft mijn hond een probleemgedrag? 

Veel mensen vinden dat een hond die blaft bij het gaan van de deurbel al een probleemgedrag heeft. Het blaffen bij het gaan van een deurbel is echter geen probleemgedrag maar gewoon honden gedrag. Gaat de hond volledig door het lint, of wil de hond tot aanvallen overgaan, vinden wij dit meer een probleem. Maar het blaffen op zich is geen probleem. Dit omdat de meeste honden gefokt zijn om terreinen te verdedigen. De hond geeft door te blaffen aan dat er iets gaande is. Het blaffen kan ook ontstaan uit onzekerheid. Dus blaffen met het idee dat het iemand afschrikt. De hele lichaamstaal van de hond is dan bepalend voor de reden waarom de hond aanslaat bij het horen van de deurbel.

 

Honden worden vaak vermenselijkt door mensen. Mensen vergelijken honden met mensen als het gaat om gedrag of lichaamstaal. Hierdoor ontstaan er vaak problemen omdat de hond het baasje niet begrijpt en omdat het baasje de hond niet begrijpt.

Een paar voorbeelden hier van zijn: 

"Vrouwtje gaat even weg en is er zo weer".

De eigenaar denkt de hond gerust te stellen maar de hond voelt dat de eigenaar het niet fijn vindt om de hond achter te laten waardoor de hond een zwakke energie voelt en zich onveilig gaat voelen.

 

"Mijn hond gromt en blaft tegen andere honden en is agressief".

Grommen en blaffen is vaak uiting van onzekerheid. De hond wil zich bij voorbaat al verdedigen omdat de hond geen leiderschap heeft en zich hierdoor niet veilig voelt.

 

Het meeste probleemgedrag ontstaat doordat de hond geen leider heeft. Een hond heeft ten alle tijde leiderschap nodig.

Dit geldt voor honden die angstig zijn maar ook voor honden die dominantie of agressie vertonen. 

Agressie en angstagressie wordt heel vaak verkeerd begrepen. Een hond met angstagressie is vele malen makkelijker te socialiseren dan een hond met agressie.

Bij angstagressie gaat er  vaak een onderdanige hond schuil onder het agressieve gedrag.

Door leiderschap zal deze hond zich snel veilig  voelen waardoor de agressie verdwijnt.

De hond hoeft zich dan namelijk niet meer te verdedigen.

 

vechtende-honden-thumb19322740.jpg

Wij horen ook steeds vaker dat honden agressie vertonen richting andere honden.

In feite is agressie van honden tegen elkaar onnatuurlijk gedrag. Ze horen elkaar te negeren.

Bij de wolven ontstaat er vaak alleen maar agressie als het om eten gaat en dan nog verwonden ze elkaar niet. Dit omdat er altijd een Alfa aanwezig is die de roedel onder controle heeft en negatief gedrag niet tolereert. Wij mensen lijnen een hond aan en dit wordt een soort navelstreng die de hond weer voedt met de energie van de baas. Duidelijk leiderschap aan de riem is nodig zodat de hond andere honden negeert.

 

11021166_748612225246233_7793818355229117239_n.jpg

 

Ook het aantal bijtincidenten naar kinderen toe verhoogt  per jaar. Een hond wordt gezien als een gezinslid maar men vergeet hierbij dat honden  een andere lichaamstaal hebben dan mensen.

Doordat mensen honden vermenselijken gaat het vaak fout richting kinderen. Kinderen moeten duidelijke regels krijgen richting de hond, zoals:

- Ligt de hond te rusten in zijn of haar mand, laat de hond dan ook met rust en geef de hond de ruimte.

- Stoeien met de hond of aan de oren trekken is voor een hond gewoonweg niet fijn en  een hond kan dan  van zich af gaan         bijten. Dit zou hij ook doen richting een andere hond.

- Laat kinderen niet bij de voerbak komen of de voerbak bij de hond wegpakken.

  Veel mensen vinden dat dit moet kunnen.

  Dit kan echter pas als je een onderdanige en rustige hond hebt en niet als je een  puberende, energieke,  dominante hond

  hebt . Een hond ziet een kind namelijk niet als roedelleider maar eerder als gelijke.